SAOPCENJAfin1

U sklopu pojačanih aktivnosti Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona na unapređenju stanja u oblasti bezbjednosti saobraćaja, policijski službenici Policijske stanice Centar, Policijska uprava I su dana 28.05.2024. godine, u 23,30 sati u ulici Abdulaziza Aska Borića zaustavili i kontrolisali putničko motorno vozilo, marke "VW Golf", kojim je upravljao Š.A. iz Zenice. Prilikom kontrole kod vozača je utvrđeno prisustvo alkohola u organizmu u iznosu od 1,31 promila.

Izvršenom provjerom u prekršajnoj evidenciji za navedenog vozača utvrđeno je da se radi o višestrukom povratniku u činjenju prekršaja u saobraćaju, te da u registru novčanih kazni ima evidentiran iznos od 2130,00 konvertibilnih maraka neplaćenih novčanih kazni. Obzirom da navedeni vozač svojim ponašanjem, odnosno učestalim činjenjem prekršaja predstavlja opasnost po javnu bezbjednost i sigurnost građana, istom je u skladu sa članom 22. Zakona o policijskim službenicima Zeničko-dobojskog kantona i članom 31. Zakona o prekršajima FBiH, sporno vozilo privremeno oduzeto.

Takođe su policijski službenici, Policijske stanice Crkvice na području svoje nadležnosti dana 27.05.2024. godine, od višestrukog povratnika u činjenju prekršaja u saobraćaju A.A. iz Zenice oduzeli putničko motorno vozilo, marke "VW Golf", koji u registru novčanih kazni ima evidentiran iznos od 15.320,00 konvertibilnih maraka neplaćenih novčanih kazni.

Nakon kompletiranja predmeta, od strane Policijske stanice Centar i Crkvice će Općinskom sudu u Zenici biti dostavljen zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka protiv navedenih vozača uz prijedlog za izricanje zaštitne mjere oduzimanja predmetnih vozila, zbog počinjenih prekršaja i ugrožavanja javnog prometa, dok će sporna vozila biti izmještena na lokaciju za deponovanje oduzetih vozila do okončanja sudskog postupka.

Naznačene mjere predstavljaju nastavak intenzivnih aktivnosti Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, koje se poduzimaju prvenstveno sa ciljem sankcionisanja bahatih vozača i višestrukih počinilaca prekršaja u saobraćaju, te u konačnici sa ciljem povećanja sigurnosti svih učesnika u saobraćaju.

                                                                                     Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje