SAOPCENJAfin1

Danas, 04.06.2024. godine, u zvaničnoj posjeti Ministarstvu unutrašnjih poslova i Upravi policije Zeničko-dobojskog kantona, boravio je predstavnik Misije OSCE u Bosni i Hercegovini, gospodin Jiri Rous, šef Terenskog ureda Travnik kojeg je primio i ugostio ministar unutrašnjih poslova Emir Vračo, a sastanku je prisustvovao i policijski komesar Admir Gazić.

U uvodnom dijelu sastanka ministar Vračo se zahvalio predstavniku Misije OSCE u BiH na zvaničnoj posjeti, te istakao značaj podrške i pomoći koju misija pruža tokom proteklih godina policijskim strukturama u Zeničko-dobojskom kantonu sa ciljem profesionalizacije i unapređenja postupanja policijskih službenika u smislu demokratizacije, načela i procedura koje se primjenjuju u skladu sa primjenom policijskih ovlasti i zakonskih ovlaštenja.

 

Komesar Gazić je u svom izlaganju spomenuo jedan od vidova saradnje sa Misijom OSCE u BiH, a tiče se rodno zasnovanog nasilja i nasilja u porodici, postupanja policijskih službenika po prijavama nasilja u porodici i provođenju zaštitnih mjera, na koju temu je provedena jednodnevna obuka za rukovodne policijske službenike koji rukovode Policijskim stanicama, kao i policijske službenike koji na terenu direktno postupaju po prijavama nasilja. Obuka je realizovana u prostorijama Centra za obuku i smještaj Specijalne policijske jedinice u Zenici u saradnji sa predstavnicima Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Sarajevo, dekanom prof.dr. Ahić Jasminom i profesoricom Marijom Lučić Ćatić, a obukom je obuhvaćeno 354 policijska službenika.

Predstavnik Misije OSCE u Bosni i Hercegovini izrazio je zahvalnost ministru unutrašnjih poslova i policijskom komesaru na dosadašnjim naporima u rješavanju svih pitanja od zajedničkog interesa, što se posebno odnosi na saradnju u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja i nasilja u porodici, pokrenutim izmjenama propisa o vatrenom oružju što podrazumijeva obavezno privremeno oduzimanje registrovanog vatrenog oružja od mogućih počinilaca nasilja u porodici, zatim u postupku donošenja propisa koji se odnose na ostvarivanje slobode mirnog okupljanja u skladu s međunarondim standardima zaštite ljudskih prava, koji je u Zeničko-dobojskom kantonu već usvojen, ali i o svim drugim pitanjima od zajedničkog interesa.

U završnom dijelu sastanka ministar unutrašnjih poslova Emir Vračo i policijski komesar Admir Gazić izrazili su zahvalnost na kontinuiranoj podršci koju Misija OSCE u BiH pruža policijskim strukturama u Zeničko-dobojskom kantonu, te su dogovoreni određeni modaliteti u pogledu unapređenja buduće saradnje.

                                                                                      Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje