SAOPCENJAfin1

U skladu sa izvršenim analizama i procjenama, te intencijama koordiniranog djelovanja i rukovođenja, na području Zeničko-dobojskog kantona u dane 05. i 06.06.2024. godine od strane policijskih timova Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona poduzimane su pojačane aktivnosti sa ciljem unapređenja postojećeg stanja.

U okviru naznačenih aktivnosti poduzete su sljedeće mjere i radnje;

Dana 05.06.2024. godine na parceli, zv. "Osoje" u mjestu Matuzići, općina Doboj Jug od strane policijskih službenika Policijske stanice Doboj Jug u koordinaciji sa službenicima Odsjeka za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga Uprave policije, pronađeno je pet upakovanih sadržaja praškaste materije, koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu "Speed", ukupne težine 500 grama. Navedene aktivnosti rezultat su planskih aktivnosti koje su policijski službenici provodili tokom proteklog vremena, a zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo "Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga" slobode je lišen M.S., rođen 1978. godine iz Doboj Juga, nakon čega je nad istim zavedena kriminalistička obrada.

Dana 05.06.2024 godine u 16,40 sati u mjestu Kovanići, Grad Zenica na lokalnom putu od strane policijskih službenika Policijske stanice Nemila zaustavljeno je i kontrolisano putničko motorno vozilo, marke "VW Golf“ bez registarskih oznaka, kojim je upravljao S.N., rođen 1975. godine godine iz Kovanića. Provjerom u bazi podataka IDEEA, utvrđeno je da sti upravlja motornim vozilom prije sticanja prava na upravljanje, da vozilo nije registrovano, a izvršenim alkotestiranjem kod istog je utvrđeno prisustvo alkohola u organizmu u iznosu od 0,86 promila. Izvršenom provjerom u prekršajnoj evidenciji za navedenog vozača utvrđeno je da se radi o višestrukom povratniku u činjenju prekršaja u saobraćaju, te da u registru novčanih kazni ima evidentiran iznos od 1.653,60 konvertibilnih maraka neplaćenih kazni. Obzirom da navedeni vozač svojim ponašanjem, odnosno učestalim činjenjem prekršaja predstavlja opasnost po javnu bezbjednost i sigurnost građana, istom je u skladu sa članom 22. Zakona o policijskim službenicima Zeničko-dobojskog kantona i članom 31. Zakona o prekršajima FBiH, sporno vozilo privremeno oduzeto.

Dana 06.06.2024. godine, u ulici Visočkih brigada, od strane policijskih službenika Policijske stanice Visoko i pripadnika Specijalne policijske jedinice MUP-a ZDK na osnovu naredbe Općinskog suda u Visokom, izvršen je pretres kuće i pomoćnih objekata koje koristi lice G.R.E., rođen 1973. godine iz Visokog. Prilikom pretresa pronađeni su i oduzeti određeni predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku za dokazivanje krivičnog djela "Ugrožavanje sigurnosti" koje su dana 04.06.2024. godine prijavile R.N., rođena 1965. godine, R.A., rođena 1993. godine obje iz Visokog i B.A., rođena 1995. godine iz Mostara za koje se isti sumnjiči. Lice G.R.E. je lišeno slobode i zadržano u prostorijama za zadržavanje, nakon čega je nad istim zavedena kriminalistička obrada.

Dana 06.06.2024. godine, u mjestu Orašac, od strane policijskih službenika Policijske stanice Visoko i pripadnika Specijalne policijske jedinice MUP-a ZDK na osnovu naredbe Općinskog suda u Visokom izvršen je pretres kuće i pomoćnih objekata koje koristi lice O.M., rođen 1986. godine iz Visokog. Prilikom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti: upakovan sadržaj praškaste materije koja asocira na opojnu drogu težine 10,65 grama, precizna vaga sa tragovima praškaste materije koja asocira na opojnu drogu, upakovan sadržaj biljne materije koja asocira na opojnu drogu, bruto težine 1,05 grama, upakovan sadržaj nepoznate materije koja asocira na opojnu drogu i boca u kojoj se nalazi nepoznata tekučina. Lice O.M. je lišeno slobode i zadržano u prostorijama za zadržavanje zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo "Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga", nakon čega je nad istim zavedena kriminalistička obrada.

Dana 06.06.2024. godine oko 19,30 sati u Kaknju u ulici Alije Izetbegovića izvršen je pregled lica zatečenih u jednom ugostiteljskom objektu. Tom prilikom kod navedenih lica nisu pronađeni nedozvoljeni predmeti, niti predmeti koji potiču iz krivičnih djela, kao i oni koji mogu poslužiti za izvršenje krivičnih djela, ali su u objektu zatečena tri radnika koji su vršili usluživanje gostiju, koji nisu prijavljeni, te će o tome pismenim putem biti obaviještena Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona, kako bi isti preduzeli mjere iz svoje nadležnosti.

U nastavku aktivnosti u 23,10 sati u ulici Branilaca policijski službenici Policijske stanice Kakanj zaustavili su i kontrolisali putničko motorno vozilo, marke "VW Touareg", kojim je upravljao O.E. rođen 1981. godine iz Kaknja.

Prilikom pregleda vozila u istom je pronađena lovačka puška, karabin, kalibra 7x64 mm, sa optikom, šest komada metaka za navedenu pušku, te dvije malokalibarske puške, kalibra 22 mag sa optikom za koje isti nije posjedovao odobrenje.

 

Pomenuto oružje O.E. je dobrovoljno predao policijskim službenicima Policijske stanice Kakanj, te je isti zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 52. Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije Zeničko-dobojskog kantona lišen slobode i zadržan u prostorijama za zadržavanje.

Lice O.E. će biti ispitano u svojstvu osumnjičenog na okolnosti posjedovanja vatrenog oružja, a nakon kompletiranja dokumentacije protiv istog će Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona biti dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Kako bi se nivo bezbjednosti podigao na najveći mogući nivo, te građanima osigurala potpuna lična i imovinska sigurnost, Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona će i u narednom periodu nastaviti sa provođenjem ovakvih i sličnih aktivnosti.

                                                                                                                           Odsjek za odnose sa javnošću,analitiku i planiranje