SAOPCENJAfin1

Policijski službenici Policijske stanice Kakanj su poduzimali intenzivne mjere i radnje na rasvjetljavanju krivičnih djela "Teška krađa" i "Krađa" iz člana 287. i 286. Krivičnog zakona FBiH, koja su počinjena u proteklom periodu na području općine Kakanj, što je rezultiralo rasvjetljavanjem sedam teških krađa i jedne krađe, pronađen je dio otuđenih predmeta, a većina izvršioca je lišena slobode i nad istim je provedena kriminalističa obrada.

Radi se o sljedećim krivičnim djelima i izvršiocima;

  1. U toku noći 08/09.05.2024. godine u ulici Alije Izetbegovića, općina Kakanj, izvršena je teška krađa u frizerski salon "Hardy No1", vlasništvo K.M., kojom prilikom je otuđena frizerska oprema i drugi predmeti. Operativnim radom na rasvjetljavanju predmetnog krivičnog djela policijski službenici Policijske stanice Kakanj, došli su do saznanja da se u vezu sa izvršenjem istog mogu dovesti lica Đ.A. (1996.) i M.K. (1981.) oba iz Travnika. Preduzimanjem operativnih aktivnosti na terenu pronađen je i privremeno oduzet dio otuđenih predmeta.

  1. U vremenskom periodu od 24.05. do 27.05.2024. godine u ulici 311. Lahke brigade, općina Kakanj, izvršena je teška krađa u magacin preduzeća "Diskont Prim" d.o.o. Široki Brijeg poslovnica Kakanj, kojom prilikom je otuđena veća količina prehrambenih proizvoda i pića, čime je pričinjena materijalna šteta u iznosu od 14.430,00 KM.

  1. U vremenskom periodu od 19.06. do 21.06.2024. godine u ulici 311. Lahke brigade, općina Kakanj, izvršena je teška krađa u magacin preduzeća "Diskont Prim" d.o.o. Široki Brijeg poslovnica Kakanj, kojom prilikom je otuđeno 40 kartonskih kutija filtera za punjenje duhana, Zlatni Dukat 500/1, čime je pričinjena materijalna šteta u iznosu od 7.300,80 KM.

  1. U vremenskom periodu od 21.06.do 24.06.2024. godine u ulici 311. Lahke brigade, općina Kakanj, izvršena je teška krađa u magacin preduzeća "Diskont Prim" d.o.o. Široki Brijeg poslovnica Kakanj, kojom prilikom je otuđena veća količina alkoholnog pića i prehrambenih proizvoda, čime je pričinjena materijalna šteta u iznosu od 17.174,78 KM.

Operativnim radom na rasvjetljavanju predmetnih krivičnih djela policijski službenici Policijske stanice Kakanj, došli su do saznanja da se u vezu sa izvršenjem istih mogu dovesti lica Š.E. (1999.), T.N. (1993.) i malodobni M.A. (2008.) svi iz Kaknja. Navedena lica su lišena slobode i nad licima Š.E. i T.N. provedena je kriminalistička obrada zbog postojanja osnova sumnje da su počinili predmetna krivična djela, te su ispitani u svojstvu osumnjičenih. Tokom kriminalističke obrade pronađen je i privremeno oduzet dio otuđenih predmeta, dok će se u ovim predmetima sa malodobnim licem M.A. postupati u skladu sa odredbama člana 77. stav (1), (3) i (4) Zakona o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku.

U nastavku pojačanih aktivnosti policijski službenici Policijske stanice Kakanj uspješno su rasvijetili još tri krivična djela teške krađe i jednu krađu, koje su izvršene u proteklom periodu na području općine Kakanj u kojima su otuđeni određeni predmeti.

Preduzetim radnjama policijski službenici Policijske stanice Kakanj, rasvijetlili su ukupno 8 krivičnih djela, od čega 7 krivičnih djela "Teška krađa" i 1 krivično djelo "Krađa", pronađen je i privremeno oduzet veći dio otuđenih predmeta, čime su prikupljeni materijalni dokazi koji će se koristiti u krivičnom postupku.

Policijski službenici Policijske stanice Kakanj nastavljaju daljnji rad na dokumentovanju predmetnih i drugih prijavljenih krivičnih djela, a nakon kompletiranja dokumentacije i dokaza, Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona će biti dostavljeni Izvještaji o počinjenim krivičnim djelima.

                                                                                     Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje