SAOPCENJAfin1

Dana 15.07.2024. godine oko 17,40 sati u Zenici u ulici Envera Čerkeza, dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj je učestvovalo putničko motorno vozilo marke "Mercedes" registarskih oznaka T23 E 373, kojim je upravljalo lice E.H-K. iz Zenice i putničko motorno vozilo marke "Audi A3", registarskih oznaka E36-J-505, kojim je upravljao D.E., takođe iz Zenice. Nakon saobraćajne nezgode vozač putničkog motornog vozila "Mercedes" se udaljio sa lica mjesta, dok je vozač putničkog motornog vozila "Audi A3" ostao na licu mjesta i pozvao policiju.

Nedugo nakon toga vozač putničkog motornog vozila marke "Mercedes" se vraća na lice mjesta i ponovo ostvaruje kontakt sa zaustavljenim putničkim motornim vozilom marke "Audi" i time pričinjava materijalnu štetu na istom. Nakon ostvarenog kontakta vozilima, iz vozila "Mercedes" izlazi lice H.H-K. i njegov sin E.H-K. držeći metalnu cijev u rukama, a zatim pristiže i vozilo marke "VW Polo" iz kojeg izlazi lice A.H-K., te zajedno sva trojica kreću prema D.E., koji se nalazio pored svog vozila "Audi", te ga fizički napadaju i tom prilikom mu nanose povredu u predjelu lijeve šake, zbog čega je D.E. počeo da bježi iza obližnjeg objekta, a sva tri lica, napadači krenuli za njim upućujući mu ozbiljne prijetnje na život i tijelo. Nakon što ga nisu sustigli, napadači su se vratili do parkiranog vozila "Audi" i tom prilikom je E.H-K. sa metalnom cijevi oštetio poklopac motora na vozilu "Audi", a zatim se sva trojica vozilima kojim su došli na lice mjesta udaljili u nepoznatom pravcu.

Odmah nakon dojave o izvršenom krivičnom djelu na spornu lokaciju su upućeni policijski službenici Policijske stanice Centar koji su u vrlo kratkom roku identifikovali, locirali i lišili slobode E.H-K., H.H-K. i A.H-K, te su isti zadržani u službenim prostorijama Policijske uprave I, dok su kod D.E. u Kantonalnoj bolnici Zenica konstatovane lakše tjelesne povrede.

O događaju je obaviješten dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, nakon čega su na lice mjesta izašli istražitelji Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I koji su izvršili uviđaj.

Nad licima lišenim slobode zavedena je kriminalistička obrada, te su isti ispitani u svojstvu osumnjičenih zbog osnova sumnje da su počinili krivična djela "Oštećenje tuđe stvari" iz člana 293. stav 1. KZ F BiH i "Nasilničko ponašanje" iz člana 362. stav 2. a u vezi sa članom 54. KZ F BiH,(stjecaj krivičnih djela). Uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu osumnjičeni su predati Kantonalnom tužilaštvu Zeničko dobojskom kantona na dalje postupanje.

Odsjek za odnose sa javnošću,analitiku i planiranje