SAOPCENJAfin1

U sklopu pojačanih aktivnosti Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona na unapređenju stanja u oblasti bezbjednosti saobraćaja, policijski službenici Policijske stanice Centar, Policijska uprava I su dana 16.07.2024. godine, u 11,00 sati, u mjestu Bukovica, Grad Zenica, kontrolisali putničko motorno vozilo marke "Mercedes" registarskih oznaka T23-E-373, kojim je upravljao H-K.E. iz Zenice. Izvršenom provjerom u raspoloživim evidencijama utvrđeno je da isti upravlja vozilom prije sticanja prava na upravljanje, te da je istekla važnost potvrde o registraciji vozila. Takođe je utvrđeno da je sa navedenim vozilom počinjeno više prekršaja koji su zabilježeni LPR kamerama, te da je H-K.E. povratnik u činjenju težih prekršaja u saobraćaju.

Istog dana u 21,55 sati, u mjestu Gornja Vratnica, Grad Visoko, od strane policijskih službenika Policijske stanice Visoko slobode je lišeno lice H.A. (1985.) iz Visokog koji je prethodno upravljajući putničkim motornim vozilom, marke "VW Golf" registarskih oznaka M24-A-669, pod izrečenom mjerom zabrane upravljanja i pod dejstvom alkohola prouzrokovao saobraćajnu nezgodu, zbog čega je zadržan u prostorijama za zadržavanje do istrežnjenja. Izvršenom provjerom u prekršajnoj evidenciji utvrđeno je da je H.A. višestruki povratnik u činjenju težih prekršaja u saobraćaju, te da u registru novčanih kazni ima evidentiran iznos od 20.243,85 konvertibilnih maraka neplaćenih kazni.

Obzirom da navedeni vozači svojim ponašanjem, odnosno učestalim činjenjem prekršaja predstavljaju opasnost po javnu bezbjednost i sigurnost građana, istim su u skladu sa članom 22. Zakona o policijskim službenicima Zeničko-dobojskog kantona i članom 31. Zakona o prekršajima FBiH, sporna vozila privremeno oduzeta.

Nakon kompletiranja predmeta, od strane Policijskih stanica Centar i Visoko će nadležnim općinskim sudovima biti dostavljeni zahtjevi za pokretanje prekršajnih postupaka protiv navedenih vozača uz prijedlog za izricanje zaštitnih mjere oduzimanja predmetnih vozila, zbog počinjenih prekršaja i ugrožavanja javnog prometa, dok će sporna vozila biti izmještena na lokaciju za deponovanje oduzetih vozila do okončanja sudskog postupka.

Naznačene mjere predstavljaju nastavak pojačanih aktivnosti Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, koje se poduzimaju sa ciljem preveniranja saobraćajnih nezgoda, sankcionisanja povratnika u činjenju težih prekršaja, te u konačnici povećanja sigurnosti svih učesnika u saobraćaju.

Odsjek za odnose sa javnošću,analitiku i planiranje