SAOPCENJAfin1

Ured za borbu protiv korupcije Zeničko-dobojskog kantona donio je Pravilnik o postupanju sa prijavama korupcije sa pripadajućim obrascem za prijavu i uputstvom za njegovo pravilno popunjavanje.

Obrazac i uputstvo nalaze se na zvaničnoj web-stranici Zeničko-dobojskog kantona, odjeljak Ured za borbu protiv korupcije, na linku 

https://zdk.ba/ured-za-borbu-protiv-korupcije-prijava-korupcije

Pored mogućnosti za podnošenje on line prijave, obrazac se može odštampati i, u pisanom obliku, sa potpisom prijavitelja ili anonimno, dostaviti Uredu za borbu protiv korupcije.

Prijavu korupcije moguće je izvršiti i usmenim putem, u službenim prostorijama Ureda, a prijavitelj i u tom slučaju ima pravo zaštititi svoj identitet i ostati anoniman.

Ukoliko prijavitelj na obrascu za prijavu korupcije navede svoje lične podatke, njegovi lični podaci bit će obrađeni u skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka Bosne i Hercegovine.

Poželjno je da prijavitelj navede što više informacija koje su predviđene obrascem za prijavu korupcije kako bi njegova prijava bila što sadržajnija i kako bi nadležne institucije mogle po njoj što efikasnije postupati.

Ured za borbu protiv korupcije Zeničko-dobojskog kantona i nadležne institucije postupat će po prijavi i ukoliko u njoj ne budu iznesene sve informacije predviđene obrascem.

Lažno prijavljivanje podliježe sankcijama, u skladu sa zakonskim i drugim propisima u Bosni i Hercegovini.