SAOPCENJAfin1

Dana 31.07.2024. godine, u zvaničnoj posjeti Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona bili su zamjenik komandanta EUFOR-a, brigadni general Lorenzo Dal Maso i specijalni savjetnik za policijske agencije EUFOR-a Fabrice Gruter, koje je u svom uredu primio policijski komesar Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Admir Gazić.

U uvodnom dijelu sastanka, komesar Gazić je izrazio dobrodošlicu članovima delegacije, te iskazao veliko zadovoljstvo ukazanom posjetom, ističući veliki doprinos misije EUFOR-a u BiH,

koja kao manifestacija Evropske sigurnosne i odbrambene politike, sa svojim snažnim kapacitetima i resursima, predstavlja snažnog i pouzdanog partnera Bosne i Hercegovini, posvećenog pružanju podrške bh. vlastima pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja.

Takođe je, u svom kraćem izlaganju, upoznao goste sa najznačajnijim aktivnostima i akcijama koje se provode sa ciljem unapređenja stanja sigurnosti na području Zeničko-dobojskog kantona, te je naglasio da, pored preventivnih i represivnih mjera i radnji koje se poduzimaju u okviru zakonskih nadležnosti, Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona u skladu sa strateškim ciljevima kontinuirano ulaže napore i provodi stručno osposobljavanje i usavršavanje policijskih službenika u svim segmentima iz djelokruga svoje nadležnosti. Intencija takvog pristupa je, kako je pojasnio komesar Gazić, da policijski službenici na svim nivoima budu dobro i kvalitetno educirani i da stiču određene vještine i specijalistička znanja u raznim oblastima, kako bi na što bolji i profesionalniji način reagovali na sigurnosne izazove a sigurnosni događaj dokumentovali zakonito i profesionalno.

Kako je potvrđeno tokom sastanka, uspostavljanje funkcije zamjenika komandanta EUFOR-a je pokazatelj posvećenosti EUFOR-a Bosni i Hercegovini i sposobnosti misije da se prilagodi kako bi bolje pomogla BiH na njenom putu ka članstvu u EU.

posjeta Eufora avgust 2024

U tom kontekstu, naglašeno je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom, te istaknuto opredjeljenje u pružanju međusobne podrške i pomoći u daljnjim aktivnostima na postizanju zajedničkog cilja a to je stvaranje jednog sigurnog i uređenog društva i ambijenta, u kojem će se građani osjećati sigurnim.

   Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje

Arhiva saopštenja

Septembar 2024
Po Ut Sr Ce Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6