SAOPCENJAfin1

Dana 23.07.2015. godine u 03,25 sati, policijski službenici Policijske stanice Kakanj su u mjestu Donji Kakanj, izvršili kontrolu i pregled parkiranog putničkog motornog vozila marke „VW-Golf II“, registarskih oznaka T43-J-810, u kojem se na mjestu vozača nalazilo lice A.Z. iz Zenice. Izvršenim pregledom, u vozilu su pronađeni određeni predmeti za koje navedeno lice nije moglo dokazati porijeklo.

Tokom vršenja navedenih službenih radnji policijskih službenika, vozilu su se približavala dva nepoznata lica, koja su se, po uočavanju službenika policije, dala u bijeg odbacivši od sebe torbe. Intervencijom policijskih službenika, jedno lice, Č.S. iz Zenice, je sustignuto i uhvaćeno, dok je drugo lice, za koje je naknadno utvrđeno da se radi o licu P.J. iz Zenice, pobjeglo sa lica mjesta. Izvršenim pregledom, u torbama koje su navedena lica nosila i odbacila od sebe, pronađeni su: manji aparat za varenje, motorna pila, bušilice, brusilice i drugi alat.

teske kradje i kradje kakanj 240715 1

teske kradje i kradje kakanj 240715 3

Zbog sumnje da su izvršili krivično djelo, A.Z. i Č.S. su lišeni slobode, te privedeni u prostorije Policijske stanice Kakanj, gdje je nad istim zavedena kriminalistička obrada.

Dana 23.07.2015. godine, u 07,30 sati, dežurnu službu Policijske stanice Kakanj telefonom je pozvao A.E., te prijavio da je tokom protekle noći, izvršena provala u podrumske prostorije njegove kuće, u mjestu Donji Kakanj, iz kojih su otuđeni: agregat-pumpa za vodu, aparat za varenje, motorna pila, ubodna pila, dvije bušilice, brusilica, aku bušilica i jedna kliješta tzv „papagajke“. Takođe, A.E. je prijavio i da su tokom noći, iz dvorišta kuće u vlasništvu A.Dž., u mjestu Donji Kakanj, otuđene dvije kese duhana i jedan ručni sat.

teske kradje i kradje kakanj 240715 4

Istog dana, u 08,20 sati, dežurnoj službi Policijske stanice Kakanj telefonom se obratio H.M. iz mjesta Donji Kakanj, i prijavio otuđenje tri para sportskih patika, ispred porodične kuće koja se nalazi u navedenom mjestu.

teske kradje i kradje kakanj 240715 2

Nakon prijave navedenih događaja, policijski službenici su na mjestima izvršenja krivičnih djela izvršili uviđaje. Tokom vršenja uviđajnih radnji, policijskim službenicima se obratio i A.T. iz mjesta Donji Kakanj i prijavio da je tokom noći 22/23.07.2015. godine, izvršen pokušaj teške krađe u njegovu garažu koja se nalazi u navedenom mjestu.

Izvršenim pretresom navedenog vozila „VW-Golf II“, policijski službenici su pronašli: bušilicu marke „Bosh“, dvije pvc vreće sa određenom količinom rezanog duhana i pvc vreću sa četiri para sportskih patika, a za koje predmete je utvrđeno da potiču iz podrumskih prostorija, odnosno dvorišta kuća u vlasništvu lica koja su prijavila krivična djela, A.E., A.Dž. i H.M.

Policijski službenici Policijske stanice Kakanj nastavili su sa preduzimanjem mjera i radnji na dokumentovanju predmetnih krivičnih djela, te pronalasku i lišavanju slobode lica P.J., nakon čega će protiv lica:

  • Č.S., rođenog 1995. godine,
  • A.Z., rođenog 1995. godine, i
  • P.J., rođenog 1975. godine, sva lica iz Zenice,

Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona biti podnesen izvještaj o počinjenim krivičnim djelima i otkrivanju izvršilaca, zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivična djela „Teška krađa“ iz člana 287. i „Krađa“ iz člana 286. Krivičnog zakona FBiH.

Odsjek za odnose sa javnošću,

                                                           analitiku i planiranje