SAOPCENJAfin1

Dana 13.01.2016. godine, u 00,50 sati, u Bosanskoj ulici u Maglaju, patrola policije Policijske stanice Maglaj je izvršila zaustavljanje i kontrolu dva putnička motorna vozila, „VW-Golf 2“, registarskih oznaka E09-K-472, i „VW-Golf 3“, registarskih oznaka A57-T-918. Prilikom kontrole, policijski službenici su kod lica koje upravljalo vozilom „VW-Golf 2“, a koje se predstavljalo kao V.D., uposlenik Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), pronašli pištolj marke „Glock“, za koji je posjedovao dozvolu za nošenje oružja van službe na navedeno ime. Izvršenim provjerama, utvrđeno je da se navedeno lice lažno predstavilo, te da se radi o licu H.E., rođenom 1983. godine, iz Sarajeva. Daljim provjerama utvrđeno je da je u toku noći 12/13.01.2016. godine, na području općine Novi Grad Sarajevo, izvršena teška krađa provaljivanjem u stan u vlasništvu navedenog službenika SIPA-e, kojom prilikom je iz stana otuđena veća količina raznih predmeta, među kojima i službeni pištolj sa potrebnom dokumentacijom. Takođe je utvrđeno da je tokom noći, na području iste općine, otuđeno i vozilo „VW-Golf 2“, vlasništvo H.E. iz Sarajeva. Prilikom vizuelnog pregleda vozila, policijski službenici su uočili i druge predmete za koje postoji sumnja da su otuđeni iz navedenog stana.

Izvršenim provjerama za drugo vozilo „VW-Golf 3“, kojim je upravljao B.N., rođen 1987. godine, iz Ilijaša, utvrđeno je da je isto u vlasništvu lica H.A. iz Ilijaša, te da je tokom noći, prijavljeno otuđenje ovog vozila na području Ilijaša.

Zbog sumnje da su počinili krivična djela, lica H.E. i B.N. su od strane policijskih službenika lišena slobode, te privedena u službene prostorije Policijske stanice Maglaj, gdje je nad istim zavedena kriminalistička obrada. Na licu mjesta je izvršen uviđaj, te su poduzete aktivnosti na pribavljanju potrebne naredbe Općinskog suda u Zavidovićima, radi vršenja pretresa navedenih vozila.

Nakon izvršenih pretresa, te dokumentovanja krivičnih djela, navedena lica će zajedno sa izvještajem o počinjenim krivičnim djelima i otkrivanju izvršilaca, biti predata na nadležnosti i dalje postupanje Kantonalnom tužilaštvu ZDK.

                                                                                                                                                   Odsjek za odnose s javnošću, 

                                                                                                                                                          analitiku i planiranje