SAOPCENJAfin1

U proteklom periodu, Policijska stanica Breza je evidentirala izvršenje više krivičnih djela teške krađe, koja su, s obzirom na vrstu, način izvršenja, vremensku povezanost i druge stvarne okolnosti koje ih povezuju, upućivala na to da se radi o istom izvršiocu. Naime, nepoznati izvršilac je, koristeći podesni predmet (ključ tzv. "francuz" i manuelno načinjeni tzv. "lomač") obijao i provaljivao ulazna vrata kuća ili je podesnim predmetom, najvjerovatnije "odvijačem", principom poluge otvarao i ulazio kroz otvore na kućama (prozori, balkonski prozori) u kojim kućama je vršio premetačinu stvari i otuđivao zlatni i srebreni nakit, novac, posuđe od bakra, kablove, slavine, tuš baterije, kao i druge sitne stvari koje se brzo mogu unovčiti.

teske kradje breza 290216 1

Poduzimajući operativne aktivnosti na prikupljanju informacija i saznanja, te dokumentovanju navedenih teških krađa, policijski službenici Policijske stanice Breza su došli do saznanja da se u vezu sa istim može dovesti lice B.H., rođeno 1985. godine, iz Breze. Navedeno lice je dana 27.02.2016. godine pronađeno i lišeno slobode. Prilikom lišavanja slobode, kod navedenog lica su pronađeni predmeti za koje je utvrđeno da su otuđeni u toku noći 26/27.02.2016. godine, tokom izvršenja tri krivična djela teška krađa u kuće na području općine Breza, a daljnjim operativnim aktivnostima policijskih službenika pronađen je veći dio otuđenih predmeta. Radi se o ukupno 78 različitih predmeta za koje je utvrđeno da potiču iz izvršenih krivičnih djela. Tačnije, pronađena je i privremeno oduzeta određena količina nakita, zatim bakarne i mesingane cijevi i drugi predmeti, različiti ventili, česme i dijelovi česmi, spojnice, tuš baterije, satovi i dr.

teske kradje breza 290216 2

Nad navedenim licem je u službenim prostorijama zavedena kriminalistička obrada, tokom koje su policijski službenici, koristeći dokaze i saznanja tokom dokumentovanja teških krađa iz proteklog perioda, te tragove sa lica mjesta (otisci stopala, zatečeni polomljeni ulošci brava i dr.), došli do pouzdanih informacija i saznanja da je lice B.H., u periodu od septembra 2015. godine do 27. februara 2016. godine, izvršilo 32 teške krađe na području općine Breza.

Policijski službenici Policijske stanice Breza su nastavili aktivnosti na dokumentovanju naznačenih krivičnih djela, nakon čega će protiv navedenog lica Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona biti dostavljen Izvještaj o počinjenim krivičnim djelima i otkrivanju izvršioca, zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivična djela „Teška krađa“ iz člana 287. KZ FBiH.

Odsjek za odnose sa javnošću,
        analitiku i planiranje