SAOPCENJAfin1

Dana 28.01.2015. godine, u 19,50 sati, dežurnoj službi Policijske stanice Kakanj građanin Š.N. je prijavio prijetnje pištoljem upućene od strane lica A.Dž., rođen 1986. godine, iz Kaknja. Kako je naveo  prijavitelj lice A.DŽ. mu je tom prilikom prislonilo pištolj na glavu, uz prijetnje da će ga ubiti.  Odmah nakon zaprimljene prijavi angažovani su policijski službenici na pronalasku navedenog lica. 

U službenim prostorijama Policijske stanice Kakanj je saslušano lice D.E. za koje je utvrđeno da je u kritično vrijeme bilo u društvu sa prijavljenim A.DŽ.. Tokom obavljanja razgovora sa istim lice je potvrdilo navode iz prijave i upućivanje prijetnji. Istoga dana lice D.E. se ponovo javilo u dežurnu službu Policijske stanice Kakanj i prijavilo da mu je lice A.Dž. prijetilo, nakon što je saznalo da je D.E. saslušan u svojstvu svjedoka u predmetu u kojem je on osumnjičen.

U mjestu Donji Kakanj, policijski službenici su locirali lice A.Dž. i  istog lišili slobode i sproveli u službene prostorije Policijske stanice Kakanj, zbog postojanja sumnje da je u proteklom periodu, osim gore opisanih, izvršilo više krivičnih djela teške krađe i krađe na području općine Kakanj.   

Dana 29.01.2015. godine, policijski službenici su na osnovu naredbe Općinskog suda u Kaknju, izvršili pretres kuće i pomoćnih objekta koje koristi lice A.Dž., kao i njegovog vozila "VW- Golf II", u cilju pronalaska oružja koje je koristilo prilikom upučivanja prijetnji. Prilikom pretresa, pronađen je jedan plastični pištolj crne boje, koji svojim izgledom asocira na originalni pištolj. 

Prema  raspoloživim informacijama i saznanjima, lice A.DŽ., inače sklono vršenju krivičnih djela teških krađa i nasilničkog ponašanja, se dovodilo u vezu sa izvršenjem više krivičnih djela izvršenih na području Kaknja, a radi se o slijedećem: 

- u toku noći 28/29.11.2014. godine, u mjestu Ribnica, općina Kakanj, A.Dž. je zajedno sa licem M.A. iz Kaknja, uz upotrebu podesnog predmeta i fizičke snage, izvršio provalu u vikendicu vlasništvo D.V. iz Kaknja,

- u toku noći 14/15.01.2015. godine, u mjestu Donji Kakanj, A.Dž. je izvršio krađu metalne ograde u dužini od 11 metara,vlasništvo Č.M. iz Kaknja, nakon čega je otuđenu ogradu odvezao i prodao na otkupnoj stanici sekundarnih sirovina u Kaknju, gdje su otuđeni predmeti od strane službenika policije pronađeni i vraćeni vlasniku. 

Lice A.Dž. je na okolnosti izvršenja svih opisanih krivičnih djela koja mu se stavljaju na teret ispitano u službenim prostorijama u svojstvu osumnjičenog, a dana 30.01.2015. godine, isto je uz Izvještaj o izvršenim krivičnim djelima i otkrivanju počinioca predato na nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona  zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo "Teška krađa" iz člana 287. KZ FBiH, krivično djelo "Krađa" iz člana 286. KZ FBiH, krivično djelo "Ugrožavanje sigurnosti" iz člana 183. KZ FBiH,  krivično djelo "Nasilničko ponašanje" iz člana 362. KZ FBiH i krivično djelo "Prikrivanje" iz člana 300. KZ FBiH.

URED POLICIJSKOG KOMESARA